Warto przeczytać

Nowoczesne rozwiązania chłodnicze dla gastronomii

Postęp technologiczny otaczający nas z każdej strony pozwala każdej z branż na coraz to nowsze i wygodne rozwiązania. Urządzenia chłodnicze w gastronomii wyglądają nieco inaczej niż tradycyjne, jakie posiadamy w domach. Mają one kluczowe znaczenie, ponieważ chronią żywność przed zepsuciem.


W jaki sposób się to odbywa? To proste! Poprzez utrzymywanie niskiej temperatury możemy utrzymać świeżość do sprzedaży danego produktu lub do momentu, w którym użyjemy go w procesie przygotowywania potraw.


Rodzaje gastronomicznych urządzeń chłodniczych

Mimo że zwykłe lodówki nie są zbyt praktyczne w chłodnictwie dla gastronomii, to są używane do produktów, które wykorzystuje się na bieżąco. Jakie są zatem inne urządzenia wykorzystywane do chłodzenia i mrożenia produktów? Poniżej znajdują się najpopularniejsze z nich.


Stoły chłodnicze

Najczęściej spotykane w sklepach i restauracjach, gdzie codziennością jest przechowywanie dużej ilości świeżej żywności. Łatwo zachować ich higienę, ponieważ wykonane są ze stali, dodatkowo wyposażone są w blaty robocze, które można wykorzystać jako miejsce pracy. Ilość szuflad, jakie posiadają takie stoły, może wynosić od 2 do 6,a temperatura, jaka w nich panuje to:

  • między 0, a 8 stopni w przypadku stołu chłodniczego
  • między -18, a -22 stopnie w przypadku stołu mroźniczego


Szafy chłodnicze

Przypominają dużą lodówkę przemysłową, również stosowane w sklepach lub restauracjach.

Wewnątrz znajdują się szuflady, dzięki którym możemy kategoryzować żywność. Zaliczają się do nich też szafy na butelki, przez co są to jedne z najczęściej spotykanych przez klientów nowoczesnych urządzeń chłodniczych w gastronomii, ponieważ są elementem ekspozycji. 

Na wyposażeniu również mają szklane drzwi przesuwane lub otwierane, co ułatwia korzystanie z nich, oraz możemy zastanowić się, który z produktów chcemy wybrać bez konieczności otwierania szafy.


Witryny chłodnicze

Urządzenie w zastosowaniu bardzo podobne do szaf chłodniczych, jednak jest sporo mniejsze, dzięki czemu można ustawić je w sposób, aby wszystkie wyeksponowane w nich produkty były na poziomie wzroku klienta. Najczęściej możemy spotkać w nich gotowe produkty takie jak: ciasta, sałatki czy kanapki.


Schładzarki szokowe

Dzięki temu urządzeniu możemy schłodzić produkt w bardzo szybkim tempie. Wystarczy tylko 90 minut do zmiany temperatury potrawy z 70 stopni do nawet 3 stopni. Wykorzystywane są głównie w kuchniach barów, restauracji czy innych lokali zajmujących się większymi imprezami typu komunie, czy wesela. Korzystają z nich także firmy cateringowe.


Chłodnictwo dla gastronomii - podsumowanie

Każda restauracja, firma cateringowa, dom weselny czy nawet zwykłe osiedlowe sklepy z mrożonymi, gotowymi lub chłodzonymi produktami nie mogą się obejść bez urządzeń chłodniczych. Są one wymagane w każdym biznesie zajmującym się sprzedażą produktów. Chłodnictwo dla gastronomii jest wysoce rozwinięte i funkcjonalne, a każde z urządzeń świetnie sprawdza się w swojej roli, dzięki czemu możemy cieszyć się świeżością zamawianych potraw oraz kupowanych produktów.

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.