Wiadomości

Tajemnicze numery na jajach

Polska od wielu lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów jaj w Unii Europejskiej. Rocznie wytwarza ok. 10 mld jaj. Rodzima kura potrafi znieść nawet do 250 jaj w ciągu roku! Jajeczne zagłębie kraju to Mazowsze i Wielkopolska, do których należy ponad 50% krajowej produkcji.

U progu Świąt Wielkanocnych warto upewnić się, które jajka najlepiej sprawdzą się na świątecznym stole. 

 

Tajemnicze numery na jajkach – co oznaczają?

  • 0 - jaja z chowu ekologicznego,

  • 1 – z chowu na wolnym wybiegu,

  • 2 - z chowu ściółkowego,

  • 3 – z chowu klatkowego.

Po czym poznać dobre jajka? Z perspektywy konsumenta, ważne są takie czynniki, jak data przydatności do spożycia, system chowu kur oraz informacja o producencie. Termin przydatności to średnio 28 dni od momentu zapakowania. Należy pamiętać, że jaja dostępne w sklepach są objęte kontrolą weterynaryjną. W Polsce zakazane jest stosowanie pasz z antybiotykami w chowie kur niosek. Mogą być one użyte wyłącznie w przypadku choroby stada. Jaja, które zostały zniesione przez chore zwierzęta nie trafiają do sprzedaży.

 

 

Jesteś ciekawy jak powstaje jajko?

 

 

 

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.