Do wigilijnej kolacji zostało niewiele czasu. Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. Choć w każdym domu dania wigilijne różnią się od siebie, to według obyczaju na stole powinno znaleźć się 12 potraw i powinny być to potrawy postne. Księża nawołują do zachowania tej tradycji, chociaż według najnowszego prawa kościelnego post został zniesiony kilka lat temu.
12 potraw wigilijnych ma symbolizować 12 apostołów, a przygotowane dania powinny zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby oraz mak.
Dziś na naszych wigilijnych stołach króluje barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, karp w galarecie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem a także słodki deser. Dlatego też, aby zaskarbić sobie zdrowie, siłę i dostatek urodzaju na nadchodzący rok, w Wigilię trzeba spróbować wszystkiego.
Przepis na świąteczny deser oraz życzenia zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w Nowym Roku przesyła Katarzyna Jeglińska z Piecuch Cafe ul. Mickiewicza 6d/3 w Grajewie.
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SPÓD:
250 g mąki
200 g zimnego masła
125 g jasnego brązowego cukru
100 g zmielonych migdałów
1 żółtko
MASA:
1 kg twarogu sernikowego
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
500 g białej czekolady
5 dużych jajek
ORAZ:
dowolne owoce do dekoracji, np. maliny, truskawki, jeżyny, porzeczki
ewentualnie wiórki białej czekolady do posypania po wierzchu sernika
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, dodać drobno posiekane masło, cukier, migdały i żółtko. Miksować składniki do otrzymania drobnej kruszonki (lub siekać
nożem na desce), następnie zagnieść ciasto i uformować kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Formę o średnicy ok. 24 - 25 cm wysmarować masłem. Ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkować na placek nieco większy niż średnica
formy. Ciasto przenieść do formy, zdjąć górny papier i wyłożyć ciastem spód a także bok na wysokość ok. 2 cm. Schładzać w lodówce przez 30 - 60 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wstawić formę z ciastem i piec przez 25 - 30minut na złoty kolor. Dokładnie ostudzić.
MASA SEROWA:
Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem z wanilii i roztopioną czekoladą. Jajka ubijać w oddzielnej misce przez minutę, dodać do masy serowej i zmiksować do połączenia się składników (1-2 minuty). Wyłożyć ją na upieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut. Studzić w piekarniku, najpierw zamkniętym, później lekko otwartym. Schładzać w lodówce przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Pokroić i udekorować owocami lub białą czekoladą.
e-Grajewo.pl
środa, 24 kwietnia 2024
środa, 24 kwietnia 2024
Super przepis;) fajnie by było założyć na e Grajewo miejsce na przepisy gdzie każda pani domu mogła by podzielić sie przepisem. ;)