Piecuch - wydarzenie kulinarne

aktualizacja: 2019-11-16 19:39:47     nr wiadomości: 40728     przeczytano: 5540     Ilość komentarzy komentarze: 6

Kolacja na cztery ręce – Bogdan Gałązka z Gothic Restaurant
gościnnie gotował w Piecuchu Retro!


Jedno z ważniejszych wydarzeń kulinarnych w historii naszego miasta odbyło się 16 listopada 2019 r. w nowo otwartej restauracji Piecuch Retro przy ul. Wojska Polskiego w Grajewie.

Bogdan Gałązka, chief z Gothic Restaurant wraz z zespołem kucharzy, przybył z odległego Malborka, by uraczyć gości wyśmienitą kolacją na bazie gęsiny. Spotkanie przebiegało w ciepłej atmosferze, pochodzący z Grajewa szef kuchni wspominał wcześniejsze lata, znajomych, mentorów, których spotkał na swojej drodze. Wielu udało się dzisiaj zaprosić do stołu, podejmując wybornymi potrawami.

Szef kuchni osobiście odwiedzał gości przy stołach, wzbogacając dania opowieściami o użytych składnikach i ich łączeniu. Dodatkiem do całości były kulinarne smaczki t.j. pochodzenie przepisów, których używa w swojej restauracji, bądź udostępnia w książkach (chętni otrzymali dedykację od autora).

B. Gałązka opowiadał też czym zajmuje się na co dzień, miał okazję przedstawić osoby, z którymi pracuje od wielu lat, wyrażał wdzięczność, że razem udaje się Im tworzyć coś specjalnego. Dziękował swojej rodzinie, szczególnie Mamie, która zaszczepiła w Nim pasję do gotowania.

Mamy nadzieję, że dzięki właścicielce Piecuch Retro Katarzynie Jeglińskiej na dobre zadomowią się w Grajewie podobne spotkania kulinarne. 


Gratulujemy!
e-Grajewo.pl

W menu znalazły się między innymi: rillette z gęsi z majonezem grzybowym, ogórkiem kiszonym i ziołami; pierogi z pieczoną gęsią podawane z okrasą cebulową, jabłkiem kompresowanym w cydrze i pieczonym burakiem; krupnik z gęsimi żołądkami i pesto pietruszkowym; pieczona noga z gęsi na puree z pieczonego selera i sałatką z jarmużu; ciasto WZ oraz krem sułtański.

Szef, Bogdan Gałązka, rodowity grajewianin, absolwent Culinary Academy of New York. Od 12 lat szef i wlaściciel Gothic Restaurant na Zamku w Malborku. Nominowany przez Gault and Millau w kategorii najlepszy szef kuchni tradycyjnej. Restauracja odznaczona 2 czapkami kulinarnego przewodnika Gault Millau. Autor dwóch książek kucharskich: "Kuchnia wielkich mistrzów na zamku w Malborku" oraz "Kuchnia królów polskich na zamku w Malborku".

Cudownie że do Grajewa ściągnięto takiego kucharza. Zaczyna się coś dziać w tym mieście
Napisał: Arnold dodano: 2019-11-15 11:12:40

u la la...;)
Napisał: graj ewo dodano: 2019-11-17 23:22:10

Super,szkoda tylko że na co dzień nie ma tak dobrego kucharza ,ale mam nadzieję że być może to się zmieni.
Napisał: Klientka dodano: 2019-11-18 14:41:48

Pięknie podane i pyszne. Polecam każdemu pójście na taką kolację.
Napisał: Klara dodano: 2019-11-19 07:42:04

Do klientka . . Kucharze w Piecuchu może nie są takimi mistrzami jak Pan Bogdan Gałązka ale nie można im zarzucić że jest nie smacznie czy brzydko podano. Uważam że jest super i życzę im powiedzenia!!
Napisał: Mariusz dodano: 2019-11-19 10:17:09

Ciekawe ile osób z tego towarzystwa chodzi na dzień powszedni do Pani Katarzyny na obiadek lub kolację .Zyczę powodzenia dla całej ekipy Piecucha.
Napisał: Marek dodano: 2019-11-20 09:19:38

Dodaj komentarz

Treść:


Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy możliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.