Wiadomości

Masło w łaty

Łaciate masła i miksełka są najlepsze. Tak grajewskie produkty z gamy wysokotłuszczowych ocenili eksperci podczas Pierwszej Międzynarodowej Oceny Masła w Sanoku. Ocenę zorganizowało Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy w dniach 12 – 15 maja 2004 r.
Nagrodzone produkty Mlekpolu- ,,Masło Extra Łaciate”, ,,Miksełko Łaciate” i ,,Śmietana Milko 18% Termizowana” zdobyły pierwsze miejsca w swoich grupach. Ocena odbyła się metodą skalowania z zastosowaniem skal punktowych. Ocenione były walory produktów, jego konsystencja, smarowność, smak i zapach. Eksperci pod kierownictwem prof. dr hab. Bogusława Staniewskiego oceniali także estetykę opakowań.
Masła Extra Łaciate i Miksełka Łaciate produkowane są w Zakładzie w Grajewie. Przeciętna miesięczna produkcja tych asortymentów przekracza 1000 ton.
Śmietana Milko produkowana jest w Zakładzie w Mrągowie. Miesięczna wielkość produkcji wynosi około 100 tys. litrów.
MLEKPOL to lider w branży mleczarskiej. W skład spółdzielni wchodzi 6 zakładów – w Grajewie, Kolnie, Mrągowie, Sejnach, Zambrowie i Augustowie. Spółdzielnia liczy ponad 16 tys. dostawców mleka. Ponad 35% produkcji MLEKPOLU trafia na eksport.
W ubiegłym roku spółdzielnia Mlekpol skupiła w przetworzyła ponad 595 mln litrów mleka i jest to wzrost o ponad 90 mln w porównaniu z rokiem 2002. Spośród skupionego w 2003 roku surowca 89,4% stanowiło mleko w klasie extra.
W pierwszym kwartale bieżącego roku spółdzielnia Mlekpol skupiła 163 322 tys. litrów mleka. Jest to więcej w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku o 12 322 tys. litrów, co stanowi wzrost o 108,2%.

Więcej informacji o SM Mlekpol na www.firstcommunications.pl lub pod telefonem
602/10-30-35, 743-68-56

piątek, 19 kwietnia 2024

Głos na TAK - Dariusz Latarowski

piątek, 19 kwietnia 2024

Zablokowana droga S61 Guty-Szczuczyn

Komentarze (0)

Dodaj zdjęcie do komentarza (JPG, max 6MB):
Informacja dla komentujących
Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za treści publikowane w komentarzach. Zastrzegamy mozliwość opóźnienia publikacji komentarza lub jego całkowitego usunięcia.